søndag 29. januar 2012

Karens Jul

1. Gi en personbeskrivelse av Karen, konstabelen og madam Olsen. Hvilken situasjon viser skram oss?
- Karen: Hun var en stakkarslig ung pike som hadde fått barn med en ukjent mann. Barnet hun bærer på armen er et resultat av misbruk, at hun ble voldtatt av den ukjente mannen. Hun hadde tynne, slitte klær på seg og var iført et par hullete soldatstøvler som var klissete og knirkete, og dette viser til at hun var en fattig pike. Konstabelen refererte til henne som «Jenta mi» og «pika mi», og det gir et inntrykk av at hun er ganske ung.
- Konstabelen: En streng mann som etterhver mykner til ettersom han ser hvor vondt Karen har det. Karen forteller at hun arbeider hos madam Olsen som tjenestepike. Når hun skulle føde barnet fikk hun ikke være der lenger, og det skjønner konstabelen. Han lar Karen bli i ferjehuset, fordi hun ikke vil til fattighuset. Karen har fryst ihel i dette lille huset, og konstabelen får dårlig samvittighet for at han ikke gjorde noe mer for henne.
- Madam Olsen: Karakteren blir fremstilt som en veldig snill dame, som tar godt vare på Karen. Når Karen da skulle føde barnet, blir hun sendt vekk. Og det vil da si at hun er ikke den snille og gode damen som Karen beskriver henne som.

2. Hvordan er synsvinkelen brukt i novella?
- Novellen gjør at vi ikke skaper noe forhold til karakteren Karen. Det er ikke en person vi kan identifisere oss selv med, men vi får et innsyn i hvordan folk som ikke har det bra, kan ha det.

3. Hvordan kan ferjehuset stå som et bilde på Karens tragiske skjebne?
- Ferjemennene hadde brukt dette huset som ly i dårlig vær. Etter at fergene ble byttet ut med smådampere var det steinarbeidere som spiste der menst de reparerte kaistykket i næheten. Etter de var ferdige, ble det stående ubrukt. Karen søkte også ly i ferjehuset, etter at madam olsen ikke hadde bruk for henne lenger etter at hun fødte barnet.

4. Pek på typisk naturalistiske trekk ved novella.
- Vi får vite mer om miljøet rundt hovedpersonen enn hovedpersonen selv. DE tar opp negative ting, og Karens situasjon er et veldig godt eksempel på det. Skram har vært veldig ærlig, og ikke pyntet noe på novellen. Hun skriver at Karen har fått barn uten å vite hvem faren var, madam Olsen var en overlegen og streng dame som ikke ville ha Karen som tjenestepike etter hun fikk barn, og konstabelen som ikke hjelper den unge piken som er i en vanskelig situasjon godt nok.

5. Hva er budskapet i novella?
- Budskapt er veldig enkelt. En hjelper personer som ikke er der for deg når du trenger dem mest.

6. Sammenlikn teksten med juleevangeliets historie om Jesusbarnet og Maria.
- Karen og spedbarnet var fattige og hadde ingenting, Jesusbarnet og Maria var i samme situasjon. Begge søkte ly i juletider, hvor Karen var i ferjehuset, og Maria og Jesusbarnet søkte ly i en stall.

onsdag 18. januar 2012

Et dukkehjem

1. Hvorfor tror du Et Dukkehjem er verdens mest spilte teaterstykke? Vil det oppleves likt på forskjellige steder i verden?
- Jeg tror Et Dukkehjem er verdens mest spilte teaterstykke fordi det er en realistisk historie som mange kanskje kan kjenne seg igjen i. Nora og Torvald levde et typisk ekteskap der menn hadde en viktigere rolle enn kvinnene. Dette er noe som ikke alle vil oppleve likt. Teaterstykket har blitt vist i mange land, og ikke alle kjenner seg like godt igjen i det. Idag er det ennå ikke alle land som har kommet like langt med likestilling for kvinner og menn som i Norge, og siden dette er tilfelle vil noen fortsatt kjenne seg igjen, mens her i Norge vil det være svært få.

2. Har Et dukkehjem fortsatt noe å si oss når det gjelder kvinne- frigjøring og menneskeverd i dag?
Et dukkehjem handler om en kvinne som er gift med en mann som veldig gjerne vil bevare sin ære. Hun følte hun hadde blitt innestengt i hans lille boble i årene de var gift. Til slutt bestemte hun seg for å gå fra han og barna for å finne sin frihet. Det at Nora ville hente sin egen frihet, har mye å si. Det kan være mange kvinner som har sett denne filmen som kanskje fikk ideer om å gjøre det samme selv. Jeg vil tro at mange kvinner står opp for seg selv, og får inspirasjon